Karmienie naturalne

Tak w czasie karmienia naturalnego, jak i sztucznego tułów i głowa niemowlęcia powinny być ułożone niemal pionowo, dzięki czemu wysuwanie żuchwy ku przodowi oraz spływanie pokarmu do przełyku i oddychanie przez nos jest ułatwione. Taki układ ciała można nadać niemowlęciu wówczas, gdy karmiąca matka siedzi wyprostowana

i podtrzymuje jego tułów i głowę ramieniem i ręką. Dolna część ciała niemowlęcia powinna znaleźć oparcie na brzuchu lub udach matki. Sztuczne karmienie należy przeprowadzać za pomocą smoczka, zbliżonego w swym kształcie do sutka. Tak zwany fizjologiczny smoczek powinien dawać oparcie waraom niemowlęcia, powienien być dość krótki, sprężystotwardy i posiadać nie jeden, lecz kilka małych otworków, rozdzielających strumień pokarmu, spływający z butelki. Butelkę należy trzymać nieco wyżej ust niemowlęcia, aby pokarm nie spływał zbyt gwałtownie do jamy ustnej, i tak, aby nie spychać żuchwy nie-mowlęcia ku tyłowi. Nie można też uciskać butelką klatki piersiowej niemowlęcia.

Po wyrośnięciu siekaczy mlecznych należy niemowlę dokarmiać, podając pokarmy płynne i półpłynne łyżeczką. Należy również wprowadzać spożywanie delikatnych sucharków, biszkoptów itp., aby ułatwić wyrobienie ruchów odcinania. Po wyrżnięciu się wszystkich zębów mlecznych należy wprowadzić do diety dziecka twarde pokarmy. Surowa marchew, jabłka, kiszona kapusta, orzechy czy czerstwy chleib przyczyniają się do wyrobienia sprawniejszych ruchów odcinania

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>